Pittsburg Üniversitesi Kalp Yetmezliği Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Özlem Soran, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nin davetlisi olarak geldiği Gaziantep'te kalp yetmezliğinde yeni tedavi yöntemi E.E.C.P konusunda konferans verdi.
Gaziantep Ticaret Odası toplantı salonunda düzenlenen konferansa çok sayıda hekim, hemşire ve tıp öğrencisi katıldı. Prof. Dr. Özlem Soran, "Kalp Yetmezliği ve Kalp Yetmezliğinde Alternatif Tedavi Yöntemi" olarak bilinen E.E.C.P. konulu konuşmasında E.E.C.P. yönteminin, kalp yetmezliğinde etkin ve güvenilir şekilde kullanılabileceğini ispatlayan araştırmalar hakkında bilgi verdi. Soran, günümüzde ölüm nedenlerinin başında yer alan koroner kalp hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde etkili olan E.E.C.P.
yönteminin koroner damarların genişlemesi, koroner damarlar arasında yan damarların açılmasını sağladığını söyledi. 1968 yılından buyana araştırılan tedavi yönteminin yaklaşık 40 yıllık bir sürede geliştirildiğini ifade eden Soran, tedavinin hastalarda günde 1 saatten toplam 35 gün boyunca uygulandığını belirtti.
E.E.C.P. tedavisinin uygulandığı hastaların takiplerinde, yaşam kalitelerinin arttığının gözlendiğini vurgulayan Soran; farklı ülkelerde, birbirinden bağımsız araştırma merkezleri ve üniversiteler tarafından yürütülen tüm araştırmaların birbirine paralel ve başarılı çıktığını, ayrıca 3 yıl boyunca hastaların takibinde hastalarda görülmesi istenmeyen olumsuz akut, kalp krizi, ölüm gibi vakaların yüzde 1'in altında olduğunun belirlendiğini dile getirdi. Sonar, "E.E.C.P tedavi yönteminin koroner arter ve kalp yetmezliği hastalıklarında yapılan tüm çalışmalar neticesinde tedavinin güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmıştır. Ayrıca bu tedavi yöntemi, kesinlikle by-pass ya da anjiyo yönteminin yerini tutmaz. E,E.C.P yöntemi cerrahi ve anjiyo ile el ele çalışır. By-pass veya anjiyo uygulanacak hastaların tedavisini kolaylaştırır" şeklinde konuştu.